Daemon care executa comenzi programate.

Sintaxa
cron

Cum se ruleaza daemon-ul cron: cron ar trebui pornit din /etc/rc sau /etc/rc.local.Va raspunde instant, nu este nevoice sa fie pornit cu ‘&’.

Ce face cron ?

Cron cauta in /var/spool/cron fisiere crontab care sunt denumite dupa conturile din /etc/passwd; crontab-urile gasite sunt incarcate in memorie. Cron de asemenea cauta fisiere in /etc/crontab si fisierele din directorul /etc/cron.d/ , care sunt intr-un format diferit.

Cron ruleaza la fiecare minut, examinand toate crontab-urile stocate, verificand fiecare comanda pentru a vedea daca trebuie rulata in minutul respectiv.

Modificarea unui cron job
Pentru a edita o intrare crontab al unui utilizator, trebuie sa va logati cu acel user si introduceti crontab -e.

Editorul implicit pentru comanda ‘crontab -e’ este vi.
Se poate schimba editorul implicit ruland: export VISUAL=’editorul’

cron verifica in fiecare minut modtime-ul (sau modtime-ul in /etc/crontab) daca s-a schimbat, iar daca s-a schimbat, cron va examina modtime-ul pentru toate crontab-urile si le va incarca din nou pe acelea care s-au schimbat.
Trebuie retinut ca, cron trebuie restartat ori de cate ori un fisier crontab este modificat. De asemenea, comanda crontab face update la modtime oricand se schimba un crontab.

Notificare pe mail
Cron va trimite un email catr utilizator, acel email continand rezultatul comenzilor rulate. Pentru a opri notificarile, trebuie redirectate notificarile spre un fisier log sau in /dev/null.
De asemenea, se poate face redirect la email catre utilizatorul numit in ‘MAILTO’, in crontab daca aceasta exista.

Cron provine din grecescul chronos, care inseamna timp.

Vezi si: crontab